Het Festival van Stavelot vindt elk jaar plaats in de prachtige abdij, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 7de eeuw. Gesticht door heilige Remakel, een benedictijnermonnik, zal de abdij tot in de 18de eeuw bijdragen tot de artistieke, politieke en religieuze uitstraling van het Prinsdom Stavelot-Malmedy. Tijdens de Franse revolutie worden heel wat kerkschatten vernietigd, maar een aantal imposante overblijfselen getuigen vandaag nog van dit roemrijke verleden.
De geschiedenis van het Festival gaat terug tot 1916 toen Octave Micha, vader van Raymond, de “Concerts Micha” oprichtte. Omringd door een schare naaste vrienden, richtte Raymond Micha in 1957 het Festival van Stavelot op dat vervolgens, in 1971, aansloot bij het Festival van Wallonië.
Na meer dan 60 jaargangen, blijft het Festival trouw aan zijn roots en aan de wensen van zijn eerste bezieler: de beleving van kamermuziek in een gemoedelijke sfeer, vertolkt door uitmuntende kunstenaars. Gedurende 25 jaar verwelkomde het Festival de grote violist Arthur Grumiaux, publiekslieveling van het enthousiaste publiek. De programmatie brengt elk jaar opnieuw een brede waaier aan ensembles, zowel instrumentale als vocale.
Al snel na de start van het Festival werden de avondconcerten ontdubbeld terwijl, sinds 1970, middagconcerten de programmatie kwamen versterken voor het grootste vermaak van een steeds talrijker publiek. Met de jaarlijkse Master Classes tenslotte, wil het Festival de pedagogische rol die het festival sinds het begin ter harte neemt verder uitdragen.
Het Festival wordt volledig geleid door een enthousiaste groep vrijwilligers waarbij de oude generatie de nieuwe klaarstoomt om de naam en faam van het Festival hoog te houden. Een andere vzw, de Vrienden van het Festival, waakt dan weer over de toekomst van het Festival door de organisatoren te voorzien van de nodige werkingsmiddelen.
Lees meer...