De artiesten

Terug naar de lijst
Gwendoline Blondeel (c) L Artamonow

Gwendoline Blondeel (B)

Sopraan

In 2021 toonde de Mondoville-productie van Titon et l'Aurore onder leiding van William Christie de Belgische sopraan Gwendoline Blondeel in de rol van de Aurora. Met een bewonderenswaardige vocale discipline, een timbre van zeldzaam licht en een opvallende podiumprésence verlichtte ze letterlijk het podium van de Opéra-Comique in Parijs.

Terwijl de zuiverheid en opmerkelijke precisie van haar stem haar tot een veelgevraagde vertolkster van de muziek van de 17e en 18e eeuw maken, is het repertoire van Gwendoline zeer breed (Lakmé van Delibes, Olympia in Les Contes d'Hoffmann, Eurydice in Orphée aux enfers van Offenbach). Dit blijkt uit de diversiteit van de uitgevoerde partituren met gerenommeerde dirigenten als William Christie, Leonardo García Alarcón, Diego Fasolis, Jérémie Rhorer, Jean-Christophe Spinosi, Alejo Perez en Kazushi Ono. 

Het seizoen 2022-2023 is bijzonder rijk voor haar: debuut in het Amsterdamse Concertgebouw met William Christie, recital met Le Consort in de Philharmonie de Paris; eerste concerten met het Freiburger Barockorchester en Vox Luminis in de Berliner Philharmonie en vervolgens in de Hamburgse Elbphilharmonie; in het Théâtre des Champs-Élysées en de Opéra Royal de Versailles onder leiding van Alexis Kossenko. Hij zal ook zijn Amerikaanse debuut maken bij Opera Lafayette.

En het seizoen 2023-2024 is niet te overtreffen: Rameau's Les Boréades in het Théâtre des Champs-Élysées en het Concertgebouw in Amsterdam, Campra's Requiem in de Philharmonie de Paris met William Christie. Ze zal veel te zien zijn in de Opéra Royal de Versailles. En laten we Charpentiers David et Jonathas niet vergeten, met Correspondances en Sébastien Daucé in het Théâtre de Caen, de Opéra de Nancy, het Théâtre des Champs Elysées in Parijs en het Grand Théâtre de Luxembourg.

Ze is ook zeer actief op het platenfront, met verschillende cd's op haar naam.